Segmen Masakan: Selera Kampung

Assalamualaikum...


Chef Anita kini kembali bersiaran dengan segmen masakan. Segman masakan yang aku nak bagi tajuk "Anita masak Entah Apa-Apa!" :D

Maaflah tuan Puan, TERtinggal seminggu episod masakan ku ini. Sebab minggu lepas masuk kebun carik pucuk ubi dengan tunggu buah kuini gugur, baru semalam jumpa jalan keluar. hihi. Tu yang baru kesempatan cerita pasal makan-makan. Ah merapu lebih.


Merapu sebab menu yang di masak-masak ialah seperti yang disiarkan di bawah. Menu kegemaran aku sepanjang zaman lah ni. Tekak orang kampung, jadi selera kampung lahhh. Makan nasik pun tambah-tambah. Tapi sebenarnya makan benda lain pun tambah nasik jugak. :D

.masak lepak pucuk ubi + tempe.



.sambal belacan buah kuini. sedappppp!


.sambal udang limau purut.



Nak resepi?


Alah. Aku tak ada resepi khusus la. Apa yang ada kat dapur, aku masukkan je. Sebab tu kalau aku masak rasa dia tak konsisten. Kadang sedap kadang tidak. Tapi yang kali ni ada rasa lah, tak lah sedap sangattt. Tapi tak la tak sedap. Camne tu? keh keh keh.

Comments

menyelerakan..

kuini tu tak tahan..

pas makan,kompem ke toilet!! hahah..
Teratak pena said…
bestnya sambal belacan tu... kalau ada ikan kering pun sedap juga
puanstoberi said…
Wah. napak mabeles je sambal udang itu. huhu

Err..tatau naper, kekda tak sker sambal bacang/macang ke, kuinin ke, mangga ke. sbb masam ke apa ke tah, tp lebih sker smbl belacan pure tu. huhu
dua2 k.atie suker tang sambal buah kuini yg xtahan negoknyaaaaaa...
ghost said…
sambal belacan buah kuini yang orang sebut sambal bachang tuh ker.wah!aku kalau ada itu,lauk apapun masuk selera aku,
sambal belacan buah kuini pehhhhhhhhhh sedap gila..lama tak makan...selalu kak ipar(kedah mari buat powernya)..hubby tak suka buah tu...kata busuk..kalu nak makan kena jauh2..pucuk ubi tu masak lemak putih ya..(tak pernah cuba ne..biasa masak lemak ciliapi)..dan sambal tu buat mcm biasa ke..lepas tu tarul daun limau aje...menu yg lain ne nita..kak ita nak cuba lah...pucuk ubi tu..semalam beli kat pasar malam...
Cik Da said…
waa sedapnya menu kene dgn sambal kuini yumeeee ilang diet mcm ni huhuhuhu...pucuk campur tempe yumeee sedapnya...
HEROICzero said…
kuini ? tak pernah dengar . serious . buah uh ?
Cik Anita said…
@nuyui a.k.a miss YUI

Ke toilet lah bagus.. hehe. kalau makan pelam? bukan sama ke effect die.
Cik Anita said…
@Bayu Kenangan

ikan kering ada. cuma malas nak goreng je..hehe
Cik Anita said…
@PUANSTOBERI

errr?

le. cam tu eh? jarang Nita nak jumpa orang tak suka makan buah kuinin ke macang ke.. hehe.Rugi lah camtu..sedappp tau! :D
Cik Anita said…
@♥♥azatiesayang ♥♥

Buah kuinin ni kan musim2.. jarang2 nak dapat makan sambal belcan yg camni :)
Cik Anita said…
@ghost writer

bisk.
buah bacang lain, buah kuinin lain bau dan rasa dia lebih kurangg. sedappp!
Cik Anita said…
@anitadiana

aah masak lemak putih biasa je.. Nita pulak tak pernah masak pucuk ubi cili api. sedap eh? camtu Nita nak cuba gak lah.. hehe.

Buah kuini mmg sedap!!! aah. yg sambal udang tu, tambah daun limau purut je..
Cik Anita said…
@Aida78

hehe.kalau diet makan sikt jelah buat rasa2..
Cik Anita said…
@HEROICzero

haaa? kau tak pernah dengar? biar benar????? sejenis buah yang bau dia sangat kuat dan wangi tu. ala2 macam pelam. sedara mara bacang. tau x?
cik dila said…
woii,belacan tu yg mengancam..haishhh..lapar perut aku dok nengok nye...
mrs kayrul said…
aduh samabl belacan kuini tue bikin kecur liur betul la

Popular posts from this blog

Teka-teki dan Jawapan

Pantun dua kerat 30

Selesai SUMASA