Segmen Masakan: Bawang Goreng Tepung & Ikan keli Cili Api

Assalamualaikum.


Kembali dengan segmen masak-memasak si gadis bujang. Lama dah tak masak, kalau masak pun habis camtu je dalam perut tak ambik gambar. Tu yang tersangkut tak keluar dah menu yang di makan hari-hari.


Makin lama makin malas nak masak. Tapi makan tak malas. Camno tuh? sobs. Okelah, harini aku nak share dua menu kegemaran aku. Meh-meh aku nak bagi resepi yang simple dan korang semua comfirm dah tau. :)



.ikan keli masak cili api.





Resepi:


Bawang putih

Bawang Merah

Cili padi

Halia

Ikan bilis

secubit belacan

(Tumbuk sampai lumat dan tumis)


Masukkan semua serbuk perasa yang diingini.

(gula, garam, serai)

Titikkan serai.
Masukkan asam keping.


Masukkan ikan keli yang sudah digoreng separuh garing.

dan boleh hidang.


.Bawang Goreng Tepung. (ini memang sedap) :D


*Bawang besar potong bulat.

*sebiji telur.
garam.

pak aji.

black paper.

(gaul menjadi satu)



*tepung gandum.



celupkan bawang dalam bancuhan telur
&

goreng sehingga keemasan.


SELAMAT MENJAMU SELERA :)


Comments

sarah mohamad said…
Tak pernah lagi makan bawang goreng gituu. Ehem. Boleh try ni HEHEHEH :D
Un Phat Lee said…
kt sni pukul 3 pagi.tetiba gua rase lapar ya amat.grrr....
bawang goreng ne kena makan panas2..kalu sejuk jadi lembek..betul tak nita...
Cik Da said…
sedap ke bawang ni...eeee tp sis x minat bawang huhuhuhu...
bucha said…
haish..geram tol ngan keli ko cik nita aish...lm xmkn tue huhu

Popular posts from this blog

Pantun dua kerat 30

Teka-teki dan Jawapan

Cik Anita songeh giveaway...