Segmen Masakan: Bawang Goreng Tepung & Ikan keli Cili Api
Assalamualaikum.
Kembali dengan segmen masak-memasak si gadis bujang. Lama dah tak masak, kalau masak pun habis camtu je dalam perut tak ambik gambar. Tu yang tersangkut tak keluar dah menu yang di makan hari-hari.
Makin lama makin malas nak masak. Tapi makan tak malas. Camno tuh? sobs. Okelah, harini aku nak share dua menu kegemaran aku. Meh-meh aku nak bagi resepi yang simple dan korang semua comfirm dah tau. :)
.ikan keli masak cili api.
Resepi:
Bawang putih
Bawang Merah
Cili padi
Halia
Ikan bilis
secubit belacan
(Tumbuk sampai lumat dan tumis)
Masukkan semua serbuk perasa yang diingini.
(gula, garam, serai)
Titikkan serai.
Masukkan asam keping.
Masukkan asam keping.
Masukkan ikan keli yang sudah digoreng separuh garing.
dan boleh hidang.
*Bawang besar potong bulat.
*sebiji telur.
garam.
garam.
pak aji.
black paper.
(gaul menjadi satu)
*tepung gandum.
celupkan bawang dalam bancuhan telur
&
&
goreng sehingga keemasan.
SELAMAT MENJAMU SELERA :)
Comments